رینوپلاستی
رینوپلاستی
رینوپلاستی یا جراحی زیبایی بینی در لغت از دو کلمه رینو و پلاستی تشکیل شده است. رینو به معنای بینی و پلاستی به معنای اصلاح یا زیبا کردن است.
برای یک چهره حتی یک تغییر کوچک در بینی شما میتواند تأثیر زیادی در ان داشته باشد. در اکثر موارد میتواند موجبات رضایت را برای فرد فراهم اورد. یکی از مزایای عمده رینوپلاستی افزایش اعتماد به نفس فرد بعد از تغییر شکل بینی و هماهنگ شدن آن با صورت میباشد.
یک بینی زیبا و متوازن باعث جذابتر شدن چهره شما میشود. یک قانون اثبات شده است که توازن چهره باعث جذابیت بیشتر فرد از دید دیگران میشود. اگر مشکل داشته و متوازن نباشد ممکن است جذابیت و زیبایی شما را کاهش دهد. جراح متخصص به راحتی میتواند این مشکل را برطرف کرده و چهره شما را متوازن سازد.
دماغ بزرگ و پهن ممکن است ویژگی های دیگر چهره شما را تحت تأثیر قرار داده و ظاهر صورتتان را نامتوازن جلوه دهد. با تغییر دادن سایز و شکل بینی از طریق عمل رینوپلاستی، دیگر اعضاء چهره هم بهت نمایان میشود. بسیاری از افراد بعد از عمل هم از لحاظ فیزیکی و هم روحی احساس بهتری دارند به خصوص که اگر بینی آن ها در زمان کودکی و جوانی موضوع تمسخر دیگران بوده است.
این عمل مزایای بسیاری هم برای افرادی دارد که به دلیل شکل بینی خود مشکل تنفسی داشته اند. همچنین میتواند به باز شدن مجرای بینی کمک کرده و نفس کشیدن را برای شما راحتتر نماید. همچنین رینوپلاستی میتواند باعث رفع مشکلات مادرزادی مانند انحراف غضروف بینی یا نامتوازن بودن شکل بینی شود و علائمی را که باعث تأثیر گذاری بر سیستم کلی گردش خون میشود را از بین ببرد.
اهداف جراحی بینی
- بزرگ کردن بینی
- کوچک کردن بینی
- برداشتن قوز بینی
- عمل بینی گوشتی
- جراحی انحراف بینی
- عمل بینی استخوانی
- پلیپ بینی
- کوچک کردن سوراخ های بینی
- تغییر زاویه بینی نسبت به لب بالا
انواع عمل رینوپلاستی:
دو نوع عمل رینوپلاستی می توان برای تغییر شکل بینی و بهبود ظاهر آن انجام داد که عبارت از عمل جراحی باز و عمل جراحی بسته است.
در عمل در جراحی باز یک شکاف (اسکار) در داخل بافت بین دو سوراخ بینی ایجاد می شود و با استفاده از آن تغییرات مورد نیاز بر روی بینی انجام می شود.
در عمل جراحی بسته، شکاف های ایجاد شده کاملاً در داخل بینی هستند. عمل جراحی باز معمولاً از نظر زمانی طولانی تر از عمل جراحی بسته است و بیشتر برای بیمارانی مناسب است که نیاز به تغییر سر بینی خود دارند. در عمل جراحی بسته از ایجاد یک بریدگی آشکار بر روی بینی اجتناب می شود، اما از این روش نمی توان در حالت هایی استفاده کرد که نیاز به ایجاد تغییرات زیاد بر روی بینی وجود دارد. با توجه به این که در این روش یک برش بسیار کوچک در بینی ایجاد می شود، امکان برطرف و محو شدن آن با گذشت زمان وجود دارد. به همین خاطر اکثر جراحان از این تکنیک برای انجام عمل جراحی بر روی بینی بیماران خود استفاده می کنند.
چگونگی عمل رینوپلاستی
رینوپلاستی از آندسته جراحیهایی است که درمورد همهی افراد دارای مراحل دقیقا یکسانی نیست. به این معنی که هر عمل بینی در نوع خودش منحصربهفرد است و براساس آناتومی و اهداف خاص همان فرد انجام میشود. رینوپلاستی میتواند به دو روش باز و بسته انجام شود. جراح برای اینکه بتواند اصلاحات لازم را روی استخوان و غضروف بینی اعمال کند، بسته به روش و پیچیدگی جراحی، فرد باید تحت بیحسی موضعی یا بیهوشی عمومی قرار بگیرید.
بیحسی موضعی بههمراه آرام بخش
استفاده از این نوع بیهوشی معمولا در جراحیهای سرپایی ترجیح داده میشود و فقط قسمت مشخصی از بدن را بیحس میکند. در این روش برای جلوگیری از احساس درد داروی بیحسی به بافت بینی تزریق میشود. داروی آرامبخش را نیز با تزریق وریدی دریافت خواهید کرد. بهاینترتیب حالت بیحالی و سستی پیدا میکنید، اما به خواب نمیروید.
بیهوشی عمومی
در این روش داروی بیهوشی را ازطریق استنشاق یا تزریق وریدی دریافت خواهید کرد. برای تزریق وریدی لولهی کوچکی در یکی از رگهای دست، گردن یا قفسه سینه کار میگذارند. بیهوشی عمومی روی کل بدن تأثیر میگذارد و موجب ناهشیاری موقتی میشود. در این نوع بیهوشی به لولهی تنفسی نیز نیاز خواهید داشت.
بعد از انجام رینوپلاستی به قسمت ریکاوِری انتقال داده میشوید. در قسمت ریکاوِری پرستاران مراقبتتان خواهند بود تا بههوش بیایید. بسته به شرایطتان شاید همان روزِ عمل یا روز بعد مرخص شوید.
رینوپلاستی و سِپتوپلاستی چه تفاوتی دارند؟
رینوپلاستی به جراحی تغییر شکل بینی گفته میشود. ازآنجاییکه تنفس و شکل بینی به هم مرتبطاند، گاهی اوقات رینوپلاستی نه فقط بهمنظور تغییر ظاهر بینی بلکه بهخاطر تقویت تنفس از راه بینی انجام میشود. اما سِپتوپلاستی یا جراحی انحراف بینی یعنی صافکردن تیغهی داخلی بینی برای بهبود تنفس. تیغهی داخلی بینی مسیر تنفسی را به دو قسمت راست و چپ تقسیم میکند. وقتیکه این تیغه کج باشد، تنفس از راه بینی سخت میشود. سِپتوپلاستی اغلب همراه با رینوپلاستی انجام میشود.
خطرات و عوارض عمل بینی چیست؟
رینوپلاستی درست مثل هر جراحی دیگری میتواند با عوارضی همراه باشد. از عوارض رینوپلاستی میتوان به خونریزی بینی، عفونت یا واکنش منفی نسبت به ماده بیهوشی اشاره کرد. سایر خطرات احتمالی و عوارض جراحی بینی عبارتاند از:
- خون دماغ شدن مکرر؛
- تنفس سخت از راه بینی؛
- بیحسی دائمی در داخل و اطراف بینی؛
- احتمال ایجاد ظاهر نامتقارن و غیریکدست در بینی؛
- درد، تغییر رنگ یا ورم مداوم بینی؛
- اثر زخم؛
- سوراخ شدن تیغه بینی.
حتما باید در ویزیتهای اولیه درمورد خطرات احتمالی و عوارض عمل بینی با جراحتان صحبت کنید.
نکات بعد از عمل جراحی زیبایی بینی
- در 24 ساعت اول پس از عمل بینی بهتر است در جهت کاهش تورم دور چشم از کیسه یخ روی چشمها استفاده شود.
- طی چند هفته پس از جراحی بینی برای بهتر شدن تنفس میتوان روزانه در چند نوبت با محلول سرم نمکی، داخل بینی را شستوشو داد.
- تا دو هفته پس از عمل زیبایی بینی سعی شود از تخلیه ترشحات بینی با فشار خودداری شود.
- رفتن به مسافرت بعد از 5 تا 7 روز بعد از عمل بلامانع است.
- در هفتههای اول پس از عمل لازم است از قرار گرفتن در معرض آفتاب خودداری شود.
- طی روزهای اول پس از عمل جراحی بینی از هرگونه ضربه به بینی باید پرهیز شود. بهعنوان مثال هنگام خواب باید اتاق باز خوابید.
- هنگام خوابیدن سعی شود نیمتنه بالاتر از پاها قرار گیرد تا ورم کمتری در ناحیه صورت ایجاد شود.
- در هفتههای اول پس از عمل بینی لازم است از فعالیتهای بدنی شدید و ورزشهای سنگین اجتناب شود.
- از خوردن غذاهایی که به جویدن طولانی نیاز دارند در هفتههای اول باید پرهیز شود.
- در هفته اول پس از عمل سعی شود عطسه با دهان باز انجام شود و از حرکات شدید صورت هنگام خنده و نیز از گریه اجتناب شود.
- شستن صورت یا حمام کردن به شرطی که پانسمان روی بینی خیس نشود بلامانع است.
- استفاده از لنزهای تماسی چشم و مواد آرایشی روز بعد از عمل بلامانع است.
جهت کسب اطلاعات بیشتر به کلینیک پوست و مو و زیبایی مراجعه کرده و با متخصص پوست و مو مشورت کنید.